Wykonanie
Dzień dobry!Dziś postanowiłam podać Wam uproszczony przepis na choinkowe
ciasteczka. Nie każdy lubi aromat
cynamonu czy
imbiru. To ciasto również doskonale nadaje się do przygotowania witrażowych
ciasteczek na choinkę. Możecie również wzbogacić je wedle swojego smaku, na przykład dodając mielone
migdałySkładniki:Pół kilo
mąkisłoiczek
sztucznego miodu3/4 szklanki
cukru (na oko ;))pół kostki
margarynyłyżeczka
sody2
jajka5 łyżek
mlekaszczypta
soli na witraże:1-2 opakowania landrynekPrzygotowanie:
Margarynę,
miód,
cukier,
sól i
mleko rozpuszczamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kiedy masa będzie jednolita wbijamy
jajka, dosypujemy
mąkę przesianą z
sodą i powoli dodajemy do zawartości garnka. Warto mieszać wszystko w większej misce, wtedy jest dużo łatwiej (ciasto jest dość kleiste i gęste). Kiedy nasze ciasto ma konsystencję miękkiej plasteliny, zawijamy je w folię i pozwalamy mu odpocząć w lodówce przynajmniej 15 minut.Aby wykonać
ciastko witrażowe należy przygotować wzór pusty w środku (można do tego celu użyć np. mniejszych foremek lub kieliszka) i w ostatnich minutach pieczenia w puste miejsce wkładamy landrynkę.
Ciastka da się zdjąć nawet z gołej blachy, ale wypróbowałam ostatnio rozpuszczanie landrynek na ciastkach, które piekły się na papierze do pieczenia i witraż odkleja się doskonaleNależy tylko pamiętać, żeby odczekać aż masa landrynkowa zastygnie zanim będziemy cokolwiek ruszać.Niestety, nie posiadam nowych zdjęć, ponieważ w tym roku jeszcze nie piekłam
ciastek. Mam zamiar to zrobić w najbliższy weekend, jeśli czas mi na to pozwoli. Dodane do
wątku zdjęcie przedstawia wersję „aromatyczną”.Smacznego!