Wykonanie
Ulubiona potrawa domowników i niektórych kolegów mojej córki – naleśniki meksykańskie! Szybkie danie i bardzo proste, przez co i ja je lubię…Jak smażyć placki naleśnikowe, wszyscy doskonale wiedzą (to znaczy taką mam nadzieję!), a farsz można przygotować w większej ilości i nadwyżkę zamrozić. W naszym domu nie udaje się uzyskać nadwyżek, popyt w tym przypadku przerasta podaż J

Potrzebujemy:
Mięso mielone (około 500 g)
Sos pomidorowy lub fix
Fasolka czerwona w puszce
Kapusta pekińska (mała)
Śmietana (małe opakowanie)
CebulaCzosnekSól,
pieprz,
papryka,
majeranekNa patelni z odrobiną
oliwy smażymy pokrojoną w kostkę
cebulę. Po chwili dodajemy kilka ząbków
czosnku i razem dusimy. W trakcie (nazwijmy to mądrze) obróbki cieplnej dodajemy
sól, która zmiękczy zawartość patelni. Po zarumienieniu
cebuli dodajemy
mięso mielone, dokładnie rozdrabniając je widelcem, solimy do smaku i kilka minut pozostawiamy na ogniu. Gdy już surowizna zniknie całość zalewamy
sosem pomidorowym (może być też
fix do spaghetti), dodajemy
fasolkę czerwoną i przyprawiamy. Ja dodaję troszkę
majeranku,
pieprzu i
papryki ostrej.Na usmażone naleśnikowe placki nakładamy farsz (ok. dwóch łyżek), niewielką ilość posiekanej
kapusty pekińskiej, kapkę
śmietany. Zawijamy i dekorujemy
śmietaną i małą ilością sosu z farszu.Można:– nie dokładać
kapusty pekińskiej– dodać więcej
fasolki, np. białej

Smacznego! Jfarsz meksykańskie
mięso mielone naleśniki
pomidory