Wykonanie
1. rano masz z głowy2. możesz chapsnąć coś późnym wieczorem pod pozorem spróbowania jakie są efekty twoich kuchennych zmagań3. wieczorem w kuchni cisza i spokój i nikt nie przeszkadza w jednoczesnym podczytywaniu książki (tym razem to opowieść o huraganie: Paul Quarrington „Potęga huraganu”)No to przepis wypróbowany i chwalony przez Rodzinkę:3
jajka3 łyżki
cukru1 szkl
mąki zwykłej1 szkl
mąki owsianej3 łyżki rozpuszczonego
masła3 łyżki
śmietany1 szklanka
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soliSkąd wziąć
mąkę owsianą? Otóż pewnie można ją kupić, ale ja po prostu
mielę w malakserze
płatki owsiane i już
Jajka ubijamy z
cukrem na bardzo gęsty kogel-
mogel. Dodajemy pozostałe składniki (
masło oczywiście wystudzone)
Potem na rozgrzanej patelni smażymy nakładając ciasto łyżką (po dwie na jeden placek)Ja używam takiej patelni z wzorkiem plastra
miodu i nie potrzeba już do smażenia tłuszczyku żadnego.Podajemy z powidłami,
dżemem,
syropem klonowym , albo jak nam się chce to możemy ugotować gesty
syrop z
brązowego cukru i
wody. Wtedy jest baaardzo amerykańsko i smacznie(a dupka rośnie)Co do lektury wymienionej wyżej- kuchennie nie jest, na razie tylko
alkohol spożywają, ale kto powiedział, że przepisu na
drinki tu nie będzie?