Wykonanie
Składniki2 słoiki
konfitury wiśniowejzaczyn2 szkl
mleka1 kostka
drożdży2 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennejciasto1kg
mąki pszennej2
jajka2
żółtka2 łyżeczki
soli4 łyżki
masłakruszonka1 łyżka
masła2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
cukruSposób przygotowaniaKrok 1Podgrzać
mleko, do ciepłego wkruszyć kostkę
drożdży. Dodać
mąkę i
cukier. Wymieszać, aby rozpuścić
drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.Krok 2Do sporej miski wsypać
mąkę. Dodać
jajka,
sól i koniecznie ciepłe
masło. Wlać zaczyn i gnieść, gnieść, gnieść, aż będzie wyrobione i elastyczne.Krok 3Podzielić ciasto na pół, znów na pół i na pół itd. Powinno wyjść 16 kulek ciasta. Każdą formujemy na placek. Na środek nakładamy
konfiturę wiśniową. Zaklejamy w kulkę i formujemy ładną
bułkę. Układamy na 2 blachach wyłożonych pergaminem.Krok 4Kiedy już mamy wszystkie
bułki smarujemy je
białkiem pozostałym z
jajek i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Mój piekarnik ma ok 180*C. W
sumie nie wiem ile ma. Smacznego :)