Wykonanie
Czy istnieje coś lepszego niż ciepłe,
drożdżowe ciasto, pokryte dużą porcją złocistej kruszonki, wypełniające cały dom swoim nieziemskim aromatem?Otóż tak!Najlepsze z najlepszych jest ciepłe,
drożdżowe ciasto, w którego puszystym wnętrzu kryje się pyszna
wiśniowa konfitura...Ach, nadal rozpływam się na samą myśl o tym cieście, z którego udało mi się skosztować tylko jeden kawałek... Co mi tam! Pędzę do kuchni, upiekę jeszcze jedno...

ciasto:500g
mąki150g
masła1 szklanka
mleka3/4 szklanki
cukru3
jaja1
żółtko50g
drożdżyszczypta
soli+
konfitura wiśniowakruszonka:70g
masła40g
mąki pszennej40g
mąki kukurydzianej50g
cukru
Drożdże połączyłam z lekko podgrzanym
mlekiem, 1 łyżką
cukru i 2 łyżką
mąki. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Jaja ubiłam z
cukrem i dodałam do wyrośniętych
drożdży. Dokładnie wymieszałam, po czym powoli łyżkami wsypywałam
mąkę oraz
sól. Pod koniec wyrabiania, nie przerywając, cienkim strumieniem wlewałam topione
masło. Gdy ciasto stało się gładkie i lśniące przełożyłam je do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie cisto rozwałkowałam na placek o szerokości blachy i posmarowałam
wiśniową konfiturą pozostawiając 2 cm czystego ciasta na brzegu. Zwinęłam wzdłuż dłuższego brzegu i włożyłam do wysmarowanej
masłem formy. Posypałam kruszonką. Piekłam przez 30 minut w 180 stopniach, następnie obniżyłam temperaturę do 120 stopni i dopiekałam przez około 20 minut.Smacznego:)