ßßß
ciasto:500g mąki150g masła1 szklanka mleka3/4 szklanki cukru3 jaja1 żółtko50g drożdżyszczypta soli+ konfitura wiśniowakruszonka:70g masła40g mąki pszennej40g mąki kukurydzianej50g cukru
Drożdże połączyłam z lekko podgrzanym mlekiem, 1 łyżką cukru i 2 łyżką mąki. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam na około 15 minut do wyrośnięcia. Jaja ubiłam z cukrem i dodałam do wyrośniętych drożdży. Dokładnie wymieszałam, po czym powoli łyżkami wsypywałam mąkę oraz sól. Pod koniec wyrabiania, nie przerywając, cienkim strumieniem wlewałam topione masło. Gdy ciasto stało się gładkie i lśniące przełożyłam je do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie cisto rozwałkowałam na placek o szerokości blachy i posmarowałam wiśniową konfiturą pozostawiając 2 cm czystego ciasta na brzegu. Zwinęłam wzdłuż dłuższego brzegu i włożyłam do wysmarowanej masłem formy. Posypałam kruszonką. Piekłam przez 30 minut w 180 stopniach, następnie obniżyłam temperaturę do 120 stopni i dopiekałam przez około 20 minut.Smacznego:)