Wykonanie
Składniki2 średnie
cukinie150g
kuskusu (pół
torebki 300g)0,5kg
mięsa mielonego (paczka po prostu)3/4
brokuła3
marchewki (gotowane z zupy ;))
cebula (z zupy ;))1 słoik
sosu chińskiego (coś a'la słodko - kwaśny)
sólpieprzbazyliasłodka paprykadomowa
vegetaSposób przygotowaniaKrok 1Zalać
kuskus wrzątkiem na pół cm powyżej poziomu. Posolić. Przykryć pokrywką. Ugotować
brokuła z
solą. Podsmażyć
mięso mielone z
przyprawami i na koniec zalać sosem.Krok 2
Cukinię pokroić w plastry grubości ok. pół cm. Skropić naczynko (19x25 cm)
oliwą i ułożyć pierwszą warstwę
cukinii. Posolić, popieprzyć. Na to wyłożyć
marchewkę i
cebulę.
Kuskus przemieszać w miseczce. Można trochę psiknąć
oliwą, ale dosłownie odrobinę. Wtedy nie będzie się sklejał. Wyłożyć
połowę mięsa mielonego i
kuskus. Przyprawić. Przykryć drugą warstwą
cukinii. Posolić, popieprzyć.Krok 3Wyłożyć drugą
połowę mięsa mielonego. Na to resztę
kuskusu i
brokuła. Przyprawić. Przykryć ostatnią warstwą
cukinii. Posypać
solą,
pieprzem,
vegetą,
bazylią i
słodką papryką.Krok 4Piec do miękkości. Oczywiście zapomniałam zerknąć na zegar kiedy wstawiłam, więc nie wiem ile się piekło. Zawsze pytacie o temperaturę. Mój piekarnik ma tylko jedną, fabryczną i nigdzie nie napisali jaką :) Podejrzewam, że ze 180*C. Naczynko 19x25 cm.