ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Już od dawna miałam ochotę zrobić faszerowaną paprykę, ale za każdym razem plan ten był odkładany na później. Dzisiaj się spięłam, kupiłam składniki, wymyśliłam czym ją nafaszeruję i jak to zrobię...i do dzieła! Powiem Wam, że myślałam, że to jest trudniejsze.
Papryka wyszła wprost pyszna, nadzienie pasuje idealnie.
Potrzebujemy:
4 duże papryki (ładnie stojące, nie przewracające się)
0,5 kg mięsa mielonego
1 puszkę pomidorów krojonych
1 małą cebulę
1/2 torebki ryżu białego ugotowanego al dente
1 łyżkę koncentratu pomidorowego
3 listki bazylii
1 łyżeczkę papryki słodkiej
sól, pieprz
mozzarella
Najpierw szykujemy paprykę - odkrawamy czubek jakieś 2 cm od góry (powstanie czapeczka). Wydrążamy środek, myjemy paprykę.
Cebulę kroimy w kosteczkę, przysmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę słodką i bazylię.
Podsmażamy aż mięso lekko się zarumieni i dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Ja w tym momencie całość jeszcze raz doprawiłam. Smażymy na małym ogniu cały czas mieszając przez 5 minut.
Zdejmujemy z ognia.
Piekarnik rozgrzewamy na 190 stopni.
Do mięsa mielonego dodajemy 1/2 torebki ryżu (ugotowanego al dente) i dokładnie mieszamy.
Mozzarellę kroimy w plasterki (najlepiej 8 plasterków).
Do wydrążonej papryki wkładamy łyżkę mięsa z sosem, układamy plasterek mozzarelli i nakładamy jeszcze raz mięso (do pełna - do równości z brzegiem papryki). Na wierzch układamy plasterek mozzarelli i zamykamy "kapelusikiem" z papryki.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 190 stopni na 45 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/11/papryka-faszerowana-miesem-mielonym-i.html