Wykonanie
Już od dawna miałam ochotę zrobić faszerowaną
paprykę, ale za każdym razem
plan ten był odkładany na później. Dzisiaj się spięłam, kupiłam składniki, wymyśliłam czym ją nafaszeruję i jak to zrobię...i do dzieła!
Powiem Wam, że myślałam, że to jest trudniejsze.
Papryka wyszła wprost pyszna, nadzienie pasuje idealnie.
Potrzebujemy:4 duże
papryki (ładnie stojące, nie przewracające się)0,5 kg
mięsa mielonego1 puszkę
pomidorów krojonych1 małą
cebulę1/2
torebki ryżu białego ugotowanego al dente1 łyżkę
koncentratu pomidorowego3 listki
bazylii1 łyżeczkę
papryki słodkiejsól,
pieprzmozzarellaNajpierw szykujemy
paprykę - odkrawamy czubek jakieś 2 cm od góry (powstanie czapeczka). Wydrążamy środek, myjemy
paprykę.
Cebulę kroimy w kosteczkę, przysmażamy na patelni. Dodajemy
mięso mielone oraz
przyprawy -
sól,
pieprz,
paprykę słodką i
bazylię.Podsmażamy aż
mięso lekko się zarumieni i dodajemy
pomidory z puszki oraz
koncentrat pomidorowy. Ja w tym momencie całość jeszcze raz doprawiłam. Smażymy na małym ogniu cały czas mieszając przez 5 minut.Zdejmujemy z ognia.Piekarnik rozgrzewamy na 190 stopni.Do
mięsa mielonego dodajemy 1/2
torebki ryżu (ugotowanego al dente) i dokładnie mieszamy.
Mozzarellę kroimy w plasterki (najlepiej 8 plasterków).Do wydrążonej
papryki wkładamy łyżkę
mięsa z sosem, układamy plasterek
mozzarelli i nakładamy jeszcze raz
mięso (do pełna - do równości z brzegiem
papryki). Na wierzch układamy plasterek
mozzarelli i zamykamy "kapelusikiem" z
papryki.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 190 stopni na 45 minut.Smacznego!