ßßß
Potrzebujemy:4 duże papryki (ładnie stojące, nie przewracające się)0,5 kg mięsa mielonego1 puszkę pomidorów krojonych1 małą cebulę1/2 torebki ryżu białego ugotowanego al dente1 łyżkę koncentratu pomidorowego3 listki bazylii1 łyżeczkę papryki słodkiejsól, pieprzmozzarellaNajpierw szykujemy paprykę - odkrawamy czubek jakieś 2 cm od góry (powstanie czapeczka). Wydrążamy środek, myjemy paprykę.Cebulę kroimy w kosteczkę, przysmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone oraz przyprawy - sól, pieprz, paprykę słodką i bazylię.Podsmażamy aż mięso lekko się zarumieni i dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Ja w tym momencie całość jeszcze raz doprawiłam. Smażymy na małym ogniu cały czas mieszając przez 5 minut.Zdejmujemy z ognia.Piekarnik rozgrzewamy na 190 stopni.Do mięsa mielonego dodajemy 1/2 torebki ryżu (ugotowanego al dente) i dokładnie mieszamy.Mozzarellę kroimy w plasterki (najlepiej 8 plasterków).Do wydrążonej papryki wkładamy łyżkę mięsa z sosem, układamy plasterek mozzarelli i nakładamy jeszcze raz mięso (do pełna - do równości z brzegiem papryki). Na wierzch układamy plasterek mozzarelli i zamykamy "kapelusikiem" z papryki.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 190 stopni na 45 minut.Smacznego!