ßßß Cookit - przepis na Wędlina dojrzewająca

Wędlina dojrzewająca

nazwa

Wykonanie

Sposób na wyrób wędliny w domowych warunkach. Mięso tak przygotowane jest pyszne, delikatne i aromatyczne, przypomina nieco szynkę parmeńską. Do przygotowania wędliny można użyć różnych ziół, w zależności od upodobań.
Składniki
500g schabu wieprzowego
3-4 łyżki cukru
2-3 łyżki soli
opakowanie papryki słodkiej
pół opakowania majeranku
4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Krok 1
Schab myjemy, osuszamy, obsypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki na dobę.
Krok 2
Schab ponownie myjemy, osuszamy i obsypujemy solą. Pozostawiamy na minimum 24h.
Krok 3
Schab jeszcze raz myjemy, dokładnie osuszamy, rozgniatamy czosnek i dokładnie nacieramy nim schab. Obsypujemy go papryką i majerankiem.
Krok 4
Schab wkładamy do siatki na wędlinę, a jeśli takiej nie posiadamy do jednorazowej skarpetki i zawieszamy na około 5 dni w temperaturze pokojowej.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 9.0/ 10 (11 votes cast)
Wędlina dojrzewająca, 9.0 out of 10 based on 11 ratings
Podobne wpisy
Szparagi pod beszamelem
Jajko zawijane w szynce parmeńskiej
Schab z suszonymi pomidorami, kaparami i camembertem
Zboczone śliwki
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/05/8892/wedlina-dojrzewajaca