Wykonanie
Składniki120 g
margaryny1,5 szkl
mąki tortowej3 dag
drożdży4 łyżki ciepłego
mleka4 łyżeczki
cukru1
jajkoszczypta
solidżem lub
czekoladaSposób przygotowaniaKrok 1Z
drożdży,
mleka i
cukru robimy zaczyn. Czekamy aż
drożdże urosną.Krok 2Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
jajko, zaczyn,
sól i bardzo
miękką margarynę (musimy ją trochę podgrzać ale nie rozpuścić). Wyrabiamy wszystko aż składniki się połączą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1,5h.Krok 3Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy każdą z nich i kroimy na trójkąty. Trójkąty zawijamy w rogaliki z dowolnym
dżemem lub
czekoladą. Możemy posmarować je
białkiem jajka i posypać
cukrem.Krok 4Wstawiamy do nagrzanego do 180' piekarnika i pieczemy do zarumienienia ciasta, około 20min.