Wykonanie
Pesto z
awokado i
orzechów włoskich idealnie pasuje do
makaronów, ale również może być wykorzystane do tostów, czy kanapek (konsystencja jest dość gęsta). Danie jest przeznaczone dla osób ceniących zdrowy tryb życia.Składniki300-400 gram
makaronu spaghetti1 średnie
awokado0,5
cytryny3-4 ząbki
czosnkugarść
orzechów włoskich4 łyżki
płatków migdałowychpieprz,
sól do smaku
pomidory suszone (opcjonalnie)
bazylia suszona
oliwa z oliwekser mozzarelaSposób przygotowaniaKrok 1Dojrzałe
awokado obieramy, wycinamy pestkę i kroimy w mniejsze części, wkładamy do malaksera. Dodajemy pokrojony w kostkę
czosnek, wyciskamy
sok z cytryny,
oliwę z oliwek,
przyprawy.Krok 2
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze części i prażymy z
płatkami migdałowymi. Połowę dodajemy do
awokado, resztę zostawiamy do przyozdobienia. Wszystko mielimy na gładką masę.
Makaron gotujemy al dante. Mieszamy z pesto. Pesto musi być mocno przyprawione, bo po wymieszaniu z
makaronem traci dużo smaku. Można dodać
ser mozzarella. Powinno zjeść się od razu (sosu nie przygotowujemy wcześniej, bo szybko ciemnieje)VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 9.0/ 10 (3 votes cast)Pesto z
awokado i
orzechów włoskich z
makaronem , 9.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyPotrawka z
kurczakaSpaghetti Ani
Makaron z
łososiem wędzonymSpaghetti carbonaraSpaghetti z
krewetkami