ßßß
05 g. korzenia pietruszkiok. 100 g selera2-3 łyżki oleju lub masłaPrzyprawy: kurkuma, pieprz, majeranek, lubczyk , pietruszka, liść laurowy , ziele angielskie.Wykonanie:Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Włożyć do garnka i zalać woda (ok jednego litra). Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz kurkumę. Przykryć pokrywką i gotować na mały m ogniu.Umyte, osuszone papierowym ręcznikiem boczniaki pokroić w paski i podsmażyć na rozgrzanym wcześniej oleju.Dodać go gotujących się warzyw. Doprawić solą i pozostałymi przyprawami z przewagą majeranku i pieprzu by nadać wyrazisty pikantny smak. Chwilę jeszcze gotować. Odstawić i trzymać pod przykryciem aby połączyły się smaki.Uwaga:Kurkumę dodajemy na początku gotowania by wydobyć jej smak, zapach i intensywny żółty kolor.