Wykonanie
Przechadzając się po dziale “owoce i warzywa” w super markecie natknęłam się na boczniaki. Od razu postanowiłam, że ugotuję z nich zupę. W latach 80-tych zupa z boczniaków to był prawdziwy rarytas. Boczniaki rzadko pojawiały się w “warzywniaku” a cena była dosyć wysoka. Dziś każdy może sobie na nie pozwolić. Zachęcam zatem do przyrządzania dań z boczniaków,ponieważ obniżają poziom
cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. U osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Dodatkowo są źródłem
białka, witamin i
soli mineralnych.Składniki:ok 500 g boczniaków1 mała
marchewka
05 g.
korzenia pietruszkiok. 100 g
selera2-3 łyżki
oleju lub
masłaPrzyprawy:
kurkuma,
pieprz,
majeranek,
lubczyk ,
pietruszka,
liść laurowy ,
ziele angielskie.Wykonanie:Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Włożyć do garnka i zalać
woda (ok jednego litra). Dodać
liść laurowy,
ziele angielskie oraz
kurkumę. Przykryć pokrywką i gotować na mały m ogniu.Umyte, osuszone papierowym ręcznikiem boczniaki pokroić w paski i podsmażyć na rozgrzanym wcześniej
oleju.Dodać go gotujących się warzyw. Doprawić
solą i pozostałymi
przyprawami z przewagą
majeranku i
pieprzu by nadać wyrazisty pikantny smak. Chwilę jeszcze gotować. Odstawić i trzymać pod przykryciem aby połączyły się smaki.Uwaga:
Kurkumę dodajemy na początku gotowania by wydobyć jej smak, zapach i intensywny żółty kolor.