Wykonanie

Choć wyłowienie
pietruszki w zupie do dzisiaj jest moim koszmarem, te ciekawe frytki są zaskakująco smaczne. Oczywiście nie smakują jak przyniesione prosto z fast fooda, ani nawet jak ich ziemniaczane odpowiedniki.
Pietruszka po upieczeniu robi się lekko słodka i bardzo ciekawa w smaku. Konsystencja frytek też jest bardziej konkretna, są zdecydowanie twardsze niż
ziemniaki i środek - nawet jeśli upieczony na miękko - nie będzie się rozpływał w ustach jak puszyste,
skrobiowe ziemniaczki. Jednak jak dla mnie są strzałem w dziesiątkę, mają bardzo mało kalorii i są ciekawym urozmaiceniem czy dodatkiem do posiłku. I uroczo zawijają się podczas pieczenia!kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiskładniki na 2 porcje►
korzeń pietruszki [300 g / 2-3 średnie sztuki]►
olej rzepakowy/kokosowy [10 g / 1 łyżka]
Pietruszkę obrać i pokroić na cienkie frytki.Gotowe kawałeczki obtoczyć w
oleju i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut (w zależności od wielkości pokrojonych paseczków). Nie polecam za bardzo przypalać tych frytek, moim zdaniem lepiej smakują lekko miękkie. Po podaniu można oprószyć
solą czy doprawić w inny, ulubiony sposób.