Wykonanie
Pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Na przednówku z pokrzywy gotowano kiedyś zupę. Postanowiłam zamieścić przepis na zupę z pokrzyw. Zanim zaczniecie kręcić nosem że niedobra proponuję ją mimo wszystko ugotować i spróbować. Zacząć jednak należy od zerwania
młodych pokrzyw. Oczywiście tych rosnących z dala od szosy i zakładów przemysłowych.Składniki:

2 duże
ziemniaki1 mała
marchewka1 mała
cebulagarść liści pokrzywok 1,5 l
wywaru mięsnego200 g.
białego sera (
twarogu)2-3 łyżki kwaśnej
śmietanyPrzyprawy:suszona nać
pietruszki,
sól,
pieprz mielony czarny,
lubczyk, mielone
angielskie ziele.Wykonanie:
Ziemniaki obrać i umyć. Pokroić na mniejsze części i wrzucić do
wywaru mięsnego.
Cebulę obrać. Posiekać.
Marchewkę obrać umyć i wraz z
cebulą dorzucić do
wywaru.Gotować.Kiedy
ziemniaki będą miękkie wyjąć
marchew dodać umyte i posiekane pokrzywy. Chwilkę pogotować ok 2 minuty i całość zmiksować.
Marchewkę pokroić w bardzo cieniutkie talarki i połączyć z powstałym kremem.Doprawić do smaku
solą i
przyprawami.Gotować pod przykryciem parę minut. Przed podaniem dodać pokrojony w kostkę
ser. Rozlać do talerzy. Do każdej porcji dodać kleks kwaśnej
śmietany.