Wykonanie
Z podanych składników dwie porcjeSkładniki:100 g.
makaronu1 łyżka
oleju1 mała
papryka czerwona1 mała
papryka zielona1
cebula1
marchew20 dkg
pieczarek1 duża łyżka
śmietanyPrzyprawy :
pieprz,
sól,
lubczyk.Ugotować
makaron al dente w posolonej wodzie (wykonać próbę – wyjąć jedną ”nitkę”
makaronu z gotującej się
wody i rzucić nią na drzwi lodówki. Jeśli
makaron się przyklei oznacza to, że ma odpowiednią elastyczność i można go odcedzić) W tej samej wodzie w której gotował się
makaron możemy podgotować
marchew.Do rondla wlać łyżkę
oleju. Postawić garnek na ogniu.Wrzucić i podsmażyć pokrojoną w talarki
marchew,
cebule,
paprykę czerwona i zieloną w grubą kostkę. Mieszać krotką chwilę by się nie przypaliło i wrzucić pokrojone na połówki
pieczarki, jeśli są duże to pokroić na ćwiartki. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
lubczykiem. Parę minut podusić pod pokrywką by wszystkie warzywa zmiękły i dodać
śmietanę.Wymieszać. Podawać z ugotowanym
makaronem.Nie muszę dodawać,że wszystkie produkty zanim przystąpimy do gotowania muszą być odpowiednio przygotowane.Umyte. Z
papryki wyjęte gniazda nasienne,
Marchew może być ze skórką lecz porządnie wyszorowana.Szacunkowy koszt: 7 zł