Wykonanie
Co można upiec na szybko z niewielu składników? Pewnie dużo lecz mnie do głowy przyszedł przepis na rogaliki krucho –
drożdżowe. Nie wymagają dużego nakładu pracy, są łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne. Nie potrzebujemy do nich jaj tak jak jest w większości przepisach. Mogą się na nie skusić osoby dbające o linię jak i diabetycy. Zawierają niewielką ilość
cukru. Z podanego przepisu wyszło mi 12 rogalików.Składniki:10 gram
drożdży2 szklanki
mąki5 łyżek kwaśnej
śmietany125 gram
margaryny (tj. ok pół kostki)

kilka kropli
olejku cytrynowegopotarta skórka z jednej
cytryny1 łyżka
cukru kryształu10
orzechów włoskich lub innych12 sztuk
rodzynek ( jeśli nie mamy nie muszą być)1 duże
jabłko (ok. 250 gram)1 łyżka
brązowego cukru (można zastąpić
cukrem kryształem lub po upieczeniu posypać
cukrem pudrem))Wykonanie:

Do miski pokruszyć
drożdże. Wsypać
mąkę i
cukier. Wlać kilka kropel
olejku cytrynowego, dodać potartą
skórkę z cytryny. Dołożyć
margarynę i odmierzyć 5 łyżek kwaśnej
śmietany.Wszystko dokładnie i szybko wyrobić (ja zagniatam ręką). Odstawić na kilka minut do lodówki.W tym czasie obrać
jabłko. Obrać ze skórki. Pokroić na 12 cząstek. Wymieszać z posiekanymi
orzechami i
rodzynkami.Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na dwie części. Uformować kulę i położyć na stolnicy.Wywałkować placek w kształcie koła. Pociąć go na 6 równych części. Na każdą część nałożyć po kawałku
jabłka z
orzechami i
rodzynkami. Zawinąć nadając kształt rogalika.Z drugą kulą zrobić dokładnie to samo.Każdy rogalik posypać
brązowym cukrem wymieszanym z posiek
anymi orzechami.Piec do momentu uzyskania złotego koloru ok. 30 minut w tem. 190-200 st. C.