ßßß
kilka kropli olejku cytrynowegopotarta skórka z jednej cytryny1 łyżka cukru kryształu10 orzechów włoskich lub innych12 sztuk rodzynek ( jeśli nie mamy nie muszą być)1 duże jabłko (ok. 250 gram)1 łyżka brązowego cukru (można zastąpić cukrem kryształem lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem))Wykonanie:
Do miski pokruszyć drożdże. Wsypać mąkę i cukier. Wlać kilka kropel olejku cytrynowego, dodać potartą skórkę z cytryny. Dołożyć margarynę i odmierzyć 5 łyżek kwaśnej śmietany.Wszystko dokładnie i szybko wyrobić (ja zagniatam ręką). Odstawić na kilka minut do lodówki.W tym czasie obrać jabłko. Obrać ze skórki. Pokroić na 12 cząstek. Wymieszać z posiekanymi orzechami i rodzynkami.Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na dwie części. Uformować kulę i położyć na stolnicy.Wywałkować placek w kształcie koła. Pociąć go na 6 równych części. Na każdą część nałożyć po kawałku jabłka z orzechami i rodzynkami. Zawinąć nadając kształt rogalika.Z drugą kulą zrobić dokładnie to samo.Każdy rogalik posypać brązowym cukrem wymieszanym z posiek
anymi orzechami.Piec do momentu uzyskania złotego koloru ok. 30 minut w tem. 190-200 st. C.