ßßß Cookit - przepis na Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Co można upiec na szybko z niewielu składników? Pewnie dużo lecz mnie do głowy przyszedł przepis na rogaliki krucho – drożdżowe. Nie wymagają dużego nakładu pracy, są łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne. Nie potrzebujemy do nich jaj tak jak jest w większości przepisach. Mogą się na nie skusić osoby dbające o linię jak i diabetycy. Zawierają niewielką ilość cukru. Z podanego przepisu wyszło mi 12 rogalików.
Składniki:
10 gram drożdży
2 szklanki mąki
5 łyżek kwaśnej śmietany
125 gram margaryny (tj. ok pół kostki)
kilka kropli olejku cytrynowego
potarta skórka z jednej cytryny
1 łyżka cukru kryształu
10 orzechów włoskich lub innych
12 sztuk rodzynek ( jeśli nie mamy nie muszą być)
1 duże jabłko (ok. 250 gram)
1 łyżka brązowego cukru (można zastąpić cukrem kryształem lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem))
Wykonanie:
Do miski pokruszyć drożdże. Wsypać mąkę i cukier. Wlać kilka kropel olejku cytrynowego, dodać potartą skórkę z cytryny. Dołożyć margarynę i odmierzyć 5 łyżek kwaśnej śmietany.
Wszystko dokładnie i szybko wyrobić (ja zagniatam ręką). Odstawić na kilka minut do lodówki.
W tym czasie obrać jabłko. Obrać ze skórki. Pokroić na 12 cząstek. Wymieszać z posiekanymi orzechami i rodzynkami.
Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na dwie części. Uformować kulę i położyć na stolnicy.
Wywałkować placek w kształcie koła. Pociąć go na 6 równych części. Na każdą część nałożyć po kawałku jabłka z orzechami i rodzynkami. Zawinąć nadając kształt rogalika.
Z drugą kulą zrobić dokładnie to samo.
Każdy rogalik posypać brązowym cukrem wymieszanym z posiek
anymi orzechami.
Piec do momentu uzyskania złotego koloru ok. 30 minut w tem. 190-200 st. C.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/rogaliki-krucho-drozdzowe