ßßß
2 łyżki oleju .1 średniej wielkości cebula.ok 1 łyżeczka cukru.Przyprawy: pieprz, sól, ocet jabłkowy,Wykonanie:Kapustę obrać z wierzchnich liści. Poszatkować. Wrzucić do garnka i gotować pod przykryciem. Po ok. 20 minutach należy sprawdzić czy kapusta jest wystarczająco miękka. Najprostszy sposób by się tego dowiedzieć należy wyjąć ”piórko” kapusty i zjeść.Kiedy kapusta jest już wystarczająco miękka należy wodę odcedzić. Pokropić octem i wymieszać. Postawić ponownie na piecu dosypać pokrojoną w kostkę cebulę posolić, dodać pieprzu i cukru. Polać dobrym olejem (można polać pokrojonym w kostkę i przetopionym boczkiem). Wymieszać. Ewentualnie jeszcze dosmaczyć. Zdjąć z ognia wyłożyć na miskę i podawać.Uwaga!Kapustę w ten sposób przyrządzoną możemy podawać na gorąco jak i na zimno.