ßßß Cookit - przepis na ”Modro” kapusta

”Modro” kapusta

nazwa

Wykonanie

Kapusta czerwona czyli tzw. ” modro kapusta ” to królowa niedzielnego obiadu każdego Ślązaka. O właściwościach odżywczych nie muszę chyba mówić. Przypomnę, że kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. Ma mało kalorii. Pewnie wiecie, że warzywa fioletowe niszczą komórki rakowe. Ponadto leczą siatkówkę, nadciśnienie, układ moczowy.
Składniki:
1/2 główki małej czerwonej kapusty.
2 łyżki oleju .
1 średniej wielkości cebula.
ok 1 łyżeczka cukru.
Przyprawy: pieprz, sól, ocet jabłkowy,
Wykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści. Poszatkować. Wrzucić do garnka i gotować pod przykryciem. Po ok. 20 minutach należy sprawdzić czy kapusta jest wystarczająco miękka. Najprostszy sposób by się tego dowiedzieć należy wyjąć ”piórko” kapusty i zjeść.
Kiedy kapusta jest już wystarczająco miękka należy wodę odcedzić. Pokropić octem i wymieszać. Postawić ponownie na piecu dosypać pokrojoną w kostkę cebulę posolić, dodać pieprzu i cukru. Polać dobrym olejem (można polać pokrojonym w kostkę i przetopionym boczkiem). Wymieszać. Ewentualnie jeszcze dosmaczyć. Zdjąć z ognia wyłożyć na miskę i podawać.
Uwaga!
Kapustę w ten sposób przyrządzoną możemy podawać na gorąco jak i na zimno.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/modro-kapusta