Wykonanie
Kapusta czerwona czyli tzw. ” modro
kapusta ” to królowa niedzielnego obiadu każdego Ślązaka. O właściwościach odżywczych nie muszę chyba mówić. Przypomnę, że
kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. Ma mało kalorii. Pewnie wiecie, że warzywa fioletowe niszczą komórki
rakowe. Ponadto leczą siatkówkę, nadciśnienie, układ moczowy.Składniki:1/2 główki małej
czerwonej kapusty.
2 łyżki
oleju .1 średniej wielkości
cebula.ok 1 łyżeczka
cukru.
Przyprawy:
pieprz,
sól,
ocet jabłkowy,Wykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści. Poszatkować. Wrzucić do garnka i gotować pod przykryciem. Po ok. 20 minutach należy sprawdzić czy
kapusta jest wystarczająco miękka. Najprostszy sposób by się tego dowiedzieć należy wyjąć ”piórko”
kapusty i zjeść.Kiedy
kapusta jest już wystarczająco miękka należy
wodę odcedzić. Pokropić
octem i wymieszać. Postawić ponownie na piecu dosypać pokrojoną w kostkę
cebulę posolić, dodać
pieprzu i
cukru. Polać dobrym
olejem (można polać pokrojonym w kostkę i przetopionym
boczkiem). Wymieszać. Ewentualnie jeszcze dosmaczyć. Zdjąć z ognia wyłożyć na miskę i podawać.Uwaga!
Kapustę w ten sposób przyrządzoną możemy podawać na gorąco jak i na zimno.