Wykonanie
Touch my
cake and I will cut you! #$%&!!!
Potrafię być bardzo monotematyczna w moich poczynaniach kulinarnych. Jak mi coś zasmakuje, wracam do przepisu nieustannie, a produkt ostateczny takiego kucharzenia przez baaaardzo długi czas mi się nie znudzi. Od momentu gdy odkryłam patent na kubeczkowe ciasto
jogurtowe, nie ma miesiąca abym nie piekła jego kolejnej wersji.
Uwielbiam przede wszystkim prostotę tego przepisu.Większość składników odmierza się kubeczkiem po użytym
jogurcie - w zależności jak duży kubeczek, taki proporcjonalny dodatek reszty składników . A do przygotowania masy ciastowej wystarczy jedynie miska i łyżka - bez zbędnych akcesoriów kulinarnych typu mikser czy malakser.Tak więc: b ez miksera! bez wagi! wystarczy zamieszać łyżką i gotowe!Na blogu wychwalałam do tej
pory następujące wersje ciasta
jogurtowego, z użyciem
jogurtów leśnego i naturalnego:Tym razem czas na połączenie
jogurtu brzoskwiniowego i
czerwonej porzeczki!Składniki na małą, prostokątna blachę 24x24cm przy użyciu kubeczka
jogurtu wielkości 250g :1 kubeczek
jogurtu (250g) - u mnie
brzoskwiniowy3
jajka1 kubeczek
oleju1 i 1/3 kubeczka
cukru - taka ilość konieczna przy kwaśnych owocach; przy tych bardziej słodkich można poprzestać na 1 kubeczku1 mały
cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego
cukru waniliowego(wyrób własny TU)3 kubeczki
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4-5 garści mrożonej
czerwonej porzeczki (250g)
Do dużej miski wyłożyć
jogurt. Wbić całe
jaja. Kubeczka po
jogurcie użyć do odmierzenia
oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką.Kubeczek po
jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość
cukru i
mąki wsypując do drugiej miski. Dodać
proszek do pieczenia i
cukier wanilinowy. Wymieszać łyżką.Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do ich połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie
mieć trudności z przełożeniem go do blaszki.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone
porzeczki.Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika . Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka", bo duża ilość
mrożonych owoców zdecydowanie przedłuża tu standardowy czas pieczenia.Łasuch cukierniczy może, po wystudzeniu i wyjęciu z blaszki, posypać ciasto
cukrem pudrem - sprawdza się przy użyciu kwaśnych
owoców typu
porzeczka .