Wykonanie
Coraz częściej robię w kuchni rzeczy małe - np. serniczki takie jak te lub te, ciasto
marchewkowe czy te szarlotki z kruszonką, podrasowane z
brandy. Jest to wygodne, łatwo zabrać na wynos, a że w ostatnim czasie dużo czasu spędzam na spacerach - opcja super!

Składniki (na 4-6 tartaletek):Ciasto:1/2 kostki zimnego
masła (100 g)1 i 1/3 szklanki
mąki (200 g)1
żółtko1 łyżka
brandyFarsz
jabłkowy:4 duże
jabłka1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
cukru waniliowego50 ml
brandyKruszonka:1/4 kostki
masła (50 g)8 łyżek
mąki8 łyżek
cukruDodatkowo:
cukier puderCiastoNa stolnicy wysypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone w kostkę,
żółtko i
brandy i szybko siekamy wszystkie składniki, tak, aby uformowały zwarte ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do piekarnika.Po 30 minutach ciasto dzielimy na 4-6 części (w zależności od wielkości tartaletek) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut - aż
spod się delikatnie podpiecze.Farsz
jabłkowyJabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i mieszamy z
cynamonem,
gałką muszkatołową,
cukrem waniliowym i
brandy. Dokładnie mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.Kruszonka
Masło topimy i dodajemy do niego naprzemiennie po łyżce
mąki i
cukru cały czas mieszając. Po pewnym czasie uzyskamy cudną kruszonkę, którą wykładamy na farsz
jabłkowy.Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut, aż kruszonka się zarumieni.Smacznego :)


