Dalszy ciąg wykorzystywania pomarańczy. Słodki, puszysty sernik, za oknem śnieg, a na talerzu wiosna! ;)Składniki:Spód czekoladowy:100 g masła100 g gorzkiej czekolady50 g brązowego cukru1 duże jajko100 g mąkiMasa serowa:1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego200 g cukru4 duże jajka3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanejskórka starta z 2 pomarańczysok z 2 pomarańczyDodatkowo:konfitura pomarańczowakawałki pomarańczySpód czekoladowyMasło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy brązowy cukier i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuści. Dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy.Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Masa serowaWszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i ubijamy mikserem (bądź mieszamy rózgą) do połączenia się składników.Wylewamy na spód i wstawiay na ok. 60-70 minut do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku (nie wyjmujemy, bo ciasto opadnie!).Po ostygnięciu smarujemy konfiturą pomarańczową i wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.Smacznego :)