ßßß Cookit - przepis na Lekkie ciasto z malinami i płatkami migdałowymi

Lekkie ciasto z malinami i płatkami migdałowymi

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy wpis jest w całości sponsorowany przez... mój telefon komórkowy.
Jak już część z Was wie z mojego profilu ma facebooku : ostatnio wszystkie sprzęty chcą mi coś powiedzieć. A to komputer w pracy, a to aparat... Najpierw nie mogłam namierzyć czytnika kart, teraz... padła karta pamięci. O co chodzi tym sprzętom? ;)
Ponadto w tym wpisie pozwolę sobie na trochę prywaty:
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO PANIE MĘŻU! :*
Zdjęcie z cyklu: przed i po :)
A ciasto, które widzicie poniżej, to ciasto, które wczoraj powędrowało z Mężem do pracy, w związku z dzisiejszym dniem.
Robi się je bardzo szybko, nie ma opcji, żeby nie wyrosło, a jest pyszne, puszyste i cudownie wiosenne! :)
Składniki:
5 jajek - żółtka i białka osobno
1/2 szklanki cukru
120 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki mąki
odrobina soli
1 koszyczek malin
ok. 50 g płatków migdałowych
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru. Jak piana będzie sztywna - dosypywać powoli cukier i miksować, aż całkowicie się rozpuści.
Do gotowej piany dodawać powoli żółtka, po czym wlewać powoli olej, cały czas miksując.
Na koniec w masę wmiksować proszek do pieczenia i mąkę.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypać na nie maliny (bądź jakiekolwiek inne owoce*).
Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. W połowie pieczenia wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/07/lekkie-ciasto-z-malinami-i-patkami.html