Wykonanie
Po raz kolejny już sięgam po przepis z Kuchni Lidla - ten odkładałam, odkładałam i w końcu doszedł do skutku :) Przepis leciutko zmodyfikowałam.Churros to hiszpańskie pączki - robi się je z ciasta parzonego, które smaży się w głębokim
oleju. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie, wilgotne w środku. Najczęściej są podawane z sosem
czekoladowym. Ja zrobiłam je obtaczane w drobnym cukrze do wypieków oraz
konfiturze poziomkowej :)Składniki:1 szklanka
wody mineralnej - ja dałam lekko gazowaną125 g
masła1 szklanka
mąki pszennej3
jajkaszczypta
soli3 łyżki drobnego
cukruDodatkowo:
cukier puder lub drobny
cukier do obtoczenia, sos
czekoladowy,
konfitura,
dżemZagotowujemy
wodę. Dodajemy
masło, doprowadzamy do rozpuszczenia go i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia, dosypujemy
mąkę,
cukier i szczyptę
soli i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy - zacznie ona odchodzić od brzegów naczynia. Masę studzimy.Do wystudzonej masy dodajemy
jajka, jedno po drugim - całość mieszamy.Masę przekładamy do szprycy lub rękawa piekarniczego, wyciskamy kilkucentymetrowe paski i smażymy w mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wyjmujemy na papier do pieczenia, aby wciągnął nadmiar tłuszczu.Po ostygnięciu posypujemy
cukrem pudrem i... smacznego :)Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku .