Wykonanie
Jeśli ktoś choć trochę obserwuje naszą scenę polityczną ten wie, że
szczaw stał się swojego czasu tematem wyśmiewanym i jawił się w tych chichach jako element pożądania.Lubicie szczaw?
Składniki:
wywar warzywny lub
mięsny (tu był użyty
wywar na żeberkach)3-4 garście szczawiu3-4 duże
ziemniaki2 łyżki
masłasól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskiejajko ugotowane na twardoOpcjonalnie:
śmietanaGotujemy
wywar. I tu każdy może zrobić taki, jaki lubi. Ten do naszej szczawiowej robiony był na żeberkach.
Szczaw dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki usuwając twardsze ogonki. Na patelni stopić
masło i przez chwilę podsmażyć na nim
szczaw, który następnie wrzucić do
wywaru razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę
ziemniakami,
liściem laurowym i
zielem angielskim. Podgotować około 15 minut, do czasu aż
ziemniaki zmiękną, doprawić do smaku i podawać. Warto dodać też wcześniej ugotowane
jajko na twardo.U nas do smaku były grzanki
czosnkowe, ale jak ktoś woli - zabielona
śmietaną zupa też jest bardzo dobra.Uwaga: jeśli chcecie, żeby zupa miała intensywniejszy kolor i mocniejszy smak warto 1-2 garście szczawiu zmiksować w blenderze.Smacznego :)