Wykonanie
Pamiętam jak mama szykowała kule śląskie i podawała je tylko omaszczone
masłem. Pycha! :) Mając
mięso z rosołu zrobiłam na obiad kule, według przepisu mojej Mamy :) Były przepyszne! :)Potrzebujemy (10szt):- 6 średnich
ziemniaków,-
mięso z rosołu,- 2
jajka,-
mąka ziemniaczana,-
sól,-
pieprz,-
masło.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ubić (ale nie ugniatać - przyklepywać, można je widelcem spulchnić) i pozostawić do wystudzenia.
Mięso z rosołu zemleć w maszynce do
mięsa. Dodać 1
jajko,
sól,
pieprz i wymieszać.Wystudzone
ziemniaki podzielić w garnku tak, by 1/4 powierzchni została wolna. W tą część wsypać
mąkę ziemniaczaną, wbić 1
jajko i dodać
sól. Dobrze wymieszać.Uformować z
ziemniaków (ok. garści) płaski placek grubości ok. 0,5cm, nałożyć farsz z
mięsa, zamknąć i uformować kulę. Gotowe układać na blacie posypanym
mąką pszenną.Gotować w nieosolonej wodzie ok 8-10min. Podawać polane rozpuszczonym
masłem.