ßßß Cookit - przepis na Nocna owsianka sernikowa z malinami i właściwości miodu rzepakowego

Nocna owsianka sernikowa z malinami i właściwości miodu rzepakowego

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie przepadałam za miodem, bo miał dla mnie taki lekko nieprzyjemny posmak i aromat. W tym roku udało mi się do miodu przekonać za sprawą miodu rzepakowego - naturalnego, zdrowego produktu, który mogę śmiało polecić. Jego smak jest łagodniejszy niż przy innych rodzajach miodu, a dzięki dużej zawartości glukozy miód przyjmuje formę stałą i przypomina bardziej masło, smalec niż płynny miód. Zapach jest różny w zależności od tego jak świeży jest miód. W czerwcu będzie intensywnie pachniał rzepakiem, ale teraz w listopadzie jego zapach jest już łagodny, olejki eteryczne zwietrzały.
Miód rzepakowy ma szereg wspaniałych właściwości - jego regularne stosowanie może pomóc w obniżeniu ciśnienia, wzmocnić serce i zapobiec chorobom wieńcowym. Wzmocni organizm po wyczerpującej chorobie, pomoże zwalczyć przeziębienie. Wesprze pracę wątroby i nerek a nawet przyśpieszy gojenie się ran.
Dziś proponuję Wam bardzo prosty przepis z użyciem miodu rzepakowego - Nocna owsianka sernikowa z malinami. Przygotujecie ją wieczorem a rano wystarczy wyjąć z lodówki gotowy posiłek. Owsianka jest pyszna, dominuje w niej malinowy, słodkawy serek. Płatków raczej nie czuć.
Składniki:
2 kopiaste łyżki płatków owsianych "Górskich"
100 g chudego białego sera
pół szklanki mleka (może być roślinne jeśli lubicie)
pół szklanki mrożonych malin (nie trzeba ich rozmrażać wcześniej)
2 łyżeczki miodu rzepakowego
Przygotowanie:
Miód dodajemy do mleka i mieszamy do rozpuszczenia.
Na dno pucharka wykładamy łyżkę płatków, posypujemy połową pokruszonego w palcach sera i połową malin. Zalewamy połową mleka.
Układamy drugą warstwę w ten sam sposób - płatki, ser mleko, na wierzchu maliny.
Odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy i zjadamy
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/11/nocna-owsianka-sernikowa-z-malinami-i.html