Wykonanie
Nigdy nie przepadałam za
miodem, bo miał dla mnie taki lekko nieprzyjemny posmak i aromat. W tym roku udało mi się do
miodu przekonać za sprawą
miodu rzepakowego - naturalnego, zdrowego produktu, który
mogę śmiało polecić. Jego smak jest łagodniejszy niż przy innych rodzajach
miodu, a dzięki dużej zawartości glukozy
miód przyjmuje formę stałą i przypomina bardziej
masło,
smalec niż płynny
miód. Zapach jest różny w zależności od tego jak świeży jest
miód. W czerwcu będzie intensywnie pachniał
rzepakiem, ale teraz w listopadzie jego zapach jest już łagodny,
olejki eteryczne zwietrzały.
Miód rzepakowy ma szereg wspaniałych właściwości - jego regularne stosowanie może pomóc w obniżeniu ciśnienia, wzmocnić
serce i zapobiec chorobom wieńcowym. Wzmocni organizm po wyczerpującej chorobie, pomoże zwalczyć przeziębienie. Wesprze pracę wątroby i nerek a nawet przyśpieszy gojenie się ran.Dziś proponuję Wam bardzo prosty przepis z użyciem
miodu rzepakowego - Nocna owsianka sernikowa z
malinami. Przygotujecie ją wieczorem a rano wystarczy wyjąć z lodówki gotowy posiłek. Owsianka jest pyszna, dominuje w niej malinowy, słodkawy
serek.
Płatków raczej nie czuć.Składniki:2 kopiaste łyżki
płatków owsianych "Górskich"100 g chudego
białego serapół szklanki
mleka (może być roślinne jeśli lubicie)pół szklanki mrożonych
malin (nie trzeba ich rozmrażać wcześniej)2 łyżeczki
miodu rzepakowegoPrzygotowanie:
Miód dodajemy do
mleka i mieszamy do rozpuszczenia.Na dno pucharka wykładamy łyżkę
płatków, posypujemy połową pokruszonego w palcach
sera i połową
malin. Zalewamy połową
mleka.Układamy drugą warstwę w ten sam sposób -
płatki,
ser mleko, na wierzchu
maliny.Odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy i zjadamySmacznego!