Wykonanie
Ostatnio, gdy mam wielką ochotę na warzywa kombinuję jak podać je na różne sposoby. Bardzo smaczne są oczywiście kremy, ale tym razem postanowiłam podać je w nieco innej wersji. Pomyślałam o usmażeniu placuszków, a jako składniki wybrałam
marchew,
pietruszkę i
selera oraz
szczypiorek. Danie okazało się być strzałem w dziesiątkę. Do placuszków świetnie pasuje
sos czosnkowy zrobiony na bazie
jogurtu lub zmiksowanego
serka wiejskiego (wyjdzie wtedy gęstszy) i góra świeżego
szczypiorku.


Składniki na 15 sztuk:2
marchewkipietruszka1/3
seleragarść
szczypiorku2
jajka2/3 szklanki
mąki orkiszowejokoło 2/3 szklanki
mlekasólpieprzWarzywa obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie, w misce, mieszamy jarzyny,
jajka, posiekany
szczypiorek,
mąkę,
przyprawy i
mleko, aż do otrzymania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dolać
mleka lub dosypać
mąki.Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Najlepiej robić cienkie placuszki, bo będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką.Podajemy z
sosem czosnkowym i
szczypiorkiem.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować placuszki warzywne, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pietruszka jest bogata w witaminę A i C oraz potas, żelazo, magnez i wapń; ponadto pomaga ona w pozbywaniu się toksyn z organizmu,
szczypiorek ułatwia procesy trawienne, pobudza apetyt; zawiera sporo kwasu foliowego, witaminy C, B1 i B2 oraz potasu, wapnia,
sodu, magnezu i fosforu,
seler pobudza przemianę materii, ułatwia trawienie i pomaga leczyć nadciśnienie.