ßßß Cookit - przepis na Placuszki warzywne

Placuszki warzywne

nazwa

Wykonanie

Ostatnio, gdy mam wielką ochotę na warzywa kombinuję jak podać je na różne sposoby. Bardzo smaczne są oczywiście kremy, ale tym razem postanowiłam podać je w nieco innej wersji. Pomyślałam o usmażeniu placuszków, a jako składniki wybrałam marchew, pietruszkę i selera oraz szczypiorek. Danie okazało się być strzałem w dziesiątkę. Do placuszków świetnie pasuje sos czosnkowy zrobiony na bazie jogurtu lub zmiksowanego serka wiejskiego (wyjdzie wtedy gęstszy) i góra świeżego szczypiorku.
Składniki na 15 sztuk:
2 marchewki
pietruszka
1/3 selera
garść szczypiorku
2 jajka
2/3 szklanki mąki orkiszowej
około 2/3 szklanki mleka
sól
pieprz
Warzywa obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie, w misce, mieszamy jarzyny, jajka, posiekany szczypiorek, mąkę, przyprawy i mleko, aż do otrzymania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dolać mleka lub dosypać mąki.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Najlepiej robić cienkie placuszki, bo będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką.
Podajemy z sosem czosnkowym i szczypiorkiem.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować placuszki warzywne, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pietruszka jest bogata w witaminę A i C oraz potas, żelazo, magnez i wapń; ponadto pomaga ona w pozbywaniu się toksyn z organizmu,
szczypiorek ułatwia procesy trawienne, pobudza apetyt; zawiera sporo kwasu foliowego, witaminy C, B1 i B2 oraz potasu, wapnia, sodu, magnezu i fosforu,
seler pobudza przemianę materii, ułatwia trawienie i pomaga leczyć nadciśnienie.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/04/placuszki-warzywne.html