Wykonanie
Nie planowałam dodawać po świętach żadnych przepisów na babki, ale ten
drożdżowy wypiek został tak ciepło przyjęty, że aż szkoda się nim nie podzielić. Zniknęła jako pierwsza, nawet szybciej niż tradycyjne wypieki, no więc coś w niej jest;)Babkę przygotowałam pół na pół z
mąki orkiszowej i pszennej, dodałam do niej sporo
bakalii-
żurawiny,
rodzynków i najlepszych
orzechów włoskich. Wypiek jest w
sumie dość szybki w przygotowaniu, niezbyt wymagający, a pyszny. Warto spróbować;)Składniki:szklanka
maki orkiszowejszklanka
maki pszennej typ 6502/3 szklanki
mleka20g
drożdży2
jajka4 łyżki
oleju4 łyżki cukru/
ksylitolu3 łyżki
rodzynków3 łyżki
żurawiny3 łyżki
orzechów włoskichZ ciepłego
mleka,
cukru i
drożdży przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok.Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy
olej,
bakalie,
jajka. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto, aż przestanie się mocno kleić do rąk (pod koniec wyrabiania powinno być miękkie, ale delikatnie klejące).Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.Po tym czasie przekładamy je do natłuszczonej foremki na babkę i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, tym razem nieco krócej.Babkę pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Po upieczeniu możemy ozdobić ją
polewą czekoladową zrobioną z
gorzkiej czekolady dobrej jakości i
mleka oraz posypać
migdałami.Smacznego:)Dlaczego warto upiec
drożdżową babkę orkiszową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka orkiszowa jest dobrym źródłem żelaza, wapnia i cynku oraz błonnika i witaminy B; po za tym zawiera nieco
białka,
rodzynki są bogate w magnez, bor i wapń, a także witaminy z grupy B, C, E oraz błonnik.