ßßß Cookit - przepis na Babka orkiszowa z bakaliami

Babka orkiszowa z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Nie planowałam dodawać po świętach żadnych przepisów na babki, ale ten drożdżowy wypiek został tak ciepło przyjęty, że aż szkoda się nim nie podzielić. Zniknęła jako pierwsza, nawet szybciej niż tradycyjne wypieki, no więc coś w niej jest;)
Babkę przygotowałam pół na pół z mąki orkiszowej i pszennej, dodałam do niej sporo bakalii- żurawiny, rodzynków i najlepszych orzechów włoskich. Wypiek jest w sumie dość szybki w przygotowaniu, niezbyt wymagający, a pyszny. Warto spróbować;)
Składniki:
szklanka maki orkiszowej
szklanka maki pszennej typ 650
2/3 szklanki mleka
20g drożdży
2 jajka
4 łyżki oleju
4 łyżki cukru/ ksylitolu
3 łyżki rodzynków
3 łyżki żurawiny
3 łyżki orzechów włoskich
Z ciepłego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy olej, bakalie, jajka. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto, aż przestanie się mocno kleić do rąk (pod koniec wyrabiania powinno być miękkie, ale delikatnie klejące).
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do natłuszczonej foremki na babkę i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, tym razem nieco krócej.
Babkę pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Po upieczeniu możemy ozdobić ją polewą czekoladową zrobioną z gorzkiej czekolady dobrej jakości i mleka oraz posypać migdałami.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec drożdżową babkę orkiszową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka orkiszowa jest dobrym źródłem żelaza, wapnia i cynku oraz błonnika i witaminy B; po za tym zawiera nieco białka,
rodzynki są bogate w magnez, bor i wapń, a także witaminy z grupy B, C, E oraz błonnik.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/04/babka-orkiszowa-z-bakaliami.html