ßßß Cookit - przepis na Naleśniki orzechowe II

Naleśniki orzechowe II

nazwa

Wykonanie

Po przygotowaniu domowej mąki orzechowej nadeszła pora na wykorzystanie jej. Mój wybór jest oczywisty, bo przygotowałam naleśniki. Przyznam nawet, że mąkę robiłam z myślą o naleśnikach, choć wyszło jej dość sporo, więc w najbliższym czasie pewnie ukaże się na blogu więcej przepisów z jej udziałem.
Wracając do naleśników, ciasto jest jednym z lepszych jakie przygotowałam. Zostało to potwierdzone przez mojego testera- mamę. Smak orzechów jest bardziej wyczuwalny, niż w tych, które przygotowałam na mleku z nerkowców. Oczywiście przysłużyło się do tego połączenie mleka i mąki oraz inny rodzaj orzechów.
Swoją porcję naleśników zjadłam z twarożkiem malinowym, zrobionym z malin ze słoiczka i białego sera oraz sosem malinowym, na bazie soku malinowego i jogurtu naturalnego.
Składniki na 10 sztuk:
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia, orkiszowa)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki orzechowej
1 i 3/4 szklanki mleka orzechowego (u mnie na bazie orzechów arachidowych)
łyżeczka cukru
Jeżeli mąka orzechowe nie jest idealnym proszkiem, ucieramy ją najpierw z jajami. Następnie wlewamy mleko, dodajemy przesiane mąki i cukier, całość dokładnie miksujemy.
Naleśniki, tak jak zawsze, smażymy na delikatnie natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki orzechowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka i mleko orzechowe są świetnym źródłem białka, dobrych tłuszczów, potasu i błonnika oraz witaminy B3, która ma zbawienny wpływ na układ nerwowy,
mąka orkiszowa zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, wapń, potas, cynk, a także witaminy z grupy B.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/02/nalesniki-orzechowe-ii.html