Wykonanie
Po przygotowaniu
mleka orzechowego nadeszła
pora na jego wykorzystanie. Może jestem już nudna, ale usmażyłam naleśniki. Wyszły one cieniutkie i elastyczne- takie jak lubię. Smak
orzechów nerkowca jest wyczuwalny, ale delikatnie. Powiedziałabym nawet, że może trochę zbyt słabo. Następnym razem dodam więcej
mleka orzechowego zamiast
wody i efekt końcowy będzie idealny.Swoje naleśniczki zjadłam z
serkiem wiejskim, kremem
orzechowym, który pozostał po produkcji
mleka,
bananem i
syropem klonowym- słodko;)Składniki na 9 sztuk:1/2 szklanki
mąki jaglanej*1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennejszklanka
mleka z
orzechów nerkowca2/3 szklanki
wody2
jajkałyżeczka
cukru*Można użyć zmielonej
kaszy jaglanej.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy
jaja,
mleko,
wodę i
cukier. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera, aż do otrzymania gładkiej masy.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować naleśniki
orzechowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka jaglana zawiera cenną krzemionkę, dzięki której stan naszych paznokci, włosów i skóry ulega poprawie, ponadto jest skarbnicą witamin z grupy B oraz miedzi i żelaza,
orzechy nerkowca są bogate w witaminy A, D, E oraz wapń, fosfor, potas, żelazo i miedź, co więcej zawierają nie mało
białka.