Wykonanie
Dziś mam dla was propozycję na
śniadaniowe placuszki. Przygotowałam je z dodatkiem mojego ulubionego
sera białego, a przygotowując ciasto ubiłam
białka, aby nadać ciastu puszystości. Swoje placuszki ozdobiłam domowym
masłem orzechowym z chrupiącymi kawałkami
orzechów oraz słodziutkim
bananem.Polecam wypróbowanie tego przepisu;)Składniki na około 15 grubiutkich placuszków:250g
mąki pełnoziarnistej pszennej140g
białego sera2
jajka3 łyżeczki ksylitolu/
cukruszklanka
mleka2/3 szklanki
wody (ja użyłam gazowanej)
proszek do pieczeniaBiałka ubijamy z
ksylitolem na sztywną pianę.W drugiej misce miksujemy resztę składników na gładką masę. Dodajemy ubite wcześniej
białka, mieszamy.Placuszki smażymy na rozgrzanej suchej, rozgrzanej patelni.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować placuszki z
białego sera, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
ser biały j est lekkostrawny, zawiera duże ilości cennych aminokwasów oraz magnez i wapń, który pozytywnie wpływa na stan naszych kości czy zębów,
mąka pszenna pełnoziarnista dzięki temu, że powstała z przemiału pełnego ziarna, zawiera wiele cennych witamin z grupy B oraz pierwiastki wapń, magnez i fosfor.