WitajcieNie ma to jak robić sobie notatki z przepisem na małych karteczkach, które potem są wszędzie tylko nie tam gdzie potrzeba. Na szczęście ta z przepisem do ryżu w końcu się znalazła i dziś mogę się podzielić z Wami nową wersją mlecznej kanapki wzbogaconej warstwą ryżu preparowanego w czekoladzie, który swym smakiem przypomina znane mi z dzieciństwa szyszki.Biszkopt:5 jajek3/4 szkl. cukru1/2 szkl. mąki4 łyżki kakao ciemnego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliOddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek i kakao. Biszkopt pieczemy ok 25 minut w 180 st. C i studzimy.Masa mleczna:½ szklanki mleka¾ szklanki cukru2 szklanki "pełnego" mleka w proszku1 kostka masłaMleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego partiami przegotowane mleko i mleko w proszku.Warstwa ryżowa:2 szklanki ryżu preparowanego1 margaryna1 szklanka cukru4 łyżki kakao4 łyżki mlekaRozpuszczamy margarynę z cukrem, następnie dodajemy kakao i mleko. Mieszamy by składniki się połączyły i jeszcze chwilę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy ryż preparowany i całość po wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia.