Wykonanie
Miała być na Święta... ale coś mnie podkusiło, żeby zmodyfikować przepis i dodałam
mleka. Wyszedł piękny zakalec, choć trzeba przyznać, że wciąż smaczny ;) Ale uparta jestem, a babka musi być idealna, dlatego po Wielkanocy zrobiłam drugie podejście, tym razem już zdecydowanie bardziej udane. Babka wyszła dokładnie jak trzeba - delikatna, puszysta, rozpadająca się w ustach, z delikatną
cytrynową nutą, którą oczywiście możesz wzmocnić, jeśli masz ochotę. Wystarczy podwoić porcję
kisielu.Moje babki zazwyczaj są porządnie oprószone
cukrem pudrem lub oblane
czekoladową polewą, bo za lukrem specjalnie nie przepadam. Lubię je piec nie tylko na Święta, bo przygotowuje się je szybko, wyglądają efektownie i świetnie pasują do popołudniowej
kawy czy
herbaty! No i szybko znikają, więc można pomyśleć o kolejnym wypieku ;)Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej!):- 1 szkl.
mąki pszennej- 1 szkl.
mąki ziemniaczanej- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia Winiary- 1 opakowanie
kisielu cytrynowego Winiary z
cukrem (77g)*- 5
jajek- 200 gramów
masła- 3/4 szkl.
cukru- 1 łyżka prawdziwego
aromatu waniliowego lub
cukru z prawdziwą
wanilią-
masło i
bułka tarta do wysypania formy* możesz użyć 2 opakowań, jeśli chcesz, aby
cytrynowy aromat był bardziej wyczuwalnyPrzygotowanie:1. Miękkie
masło utrzyj z
cukrem na białą, gładką masę.2. Cały czas ucierając dodawaj po jednym
jajka za każdym razem dokładnie miksując.3. Dodawaj porcjami
mąki z
proszkiem do pieczenia, następnie
aromat waniliowy i
kisiel.4. Przelej masę do formy na babkę posmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą.5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem czy jest gotowa (wbij patyczek w środek, jeśli po wyjęciu nie oblepia go ciasto możesz wyciągać babkę). Kiedy przestygnie wyciągnij delikatnie z formy i pozostaw do całkowitego wystudzenia.Zapraszam Cię do odwiedzenia funpage'a na Facebook'u:

