Wykonanie
Nigdy nie ładuję aparatu fotograficznego "na zapas" - w
trosce o baterię podpinam go dopiero, gdy jest już rozładowany do
zera. I tak się niestety czasem zdarza (dziś właśnie na przykład), że po zrobieniu sześciu zdjęć pojawia się smutny komunikat, który oznacza, że z "sesji zdjęciowej" nici. Szczęśliwie dziś udało mi się zrobić sześć zdjęć sałatki, więc przepis mógł się pojawić!Choć prosty, wręcz banalny, to jednak wart publikacji.
Sałatka pieczarkowa to jedna z moich ulubionych. Do niedawna
pieczarki obgotowywałam (tę wersję znajdziesz tutaj), ostatnio wolę je usmażyć. Jest szybciej i wydaje mi się, że smaczniej.Pieczarkowa jest świetna na co dzień, ale idealnie sprawdza się też w Święta. Jedyna wada - szybko znika. Dlatego poświątecznie prezentuję wersję "podwójną", z całego kilograma
pieczarek. Na co dzień można przygotować pół tej porcji, ale jeśli pokochacie ją tak jak ja, nie będziecie się bawić w rozwiązania połowiczne - gwarantuję ;)Przypraw ją dobrze
solą i
kolorowym pieprzem!
Sałatka smakuje również wyśmienicie, jeśli dodasz do niej pół puszki
zielonego groszku!Składniki:- 1 kilogram ładnych,
świeżych pieczarek- 8
jajek ugotowanych na twardo- 2 pęczki
szczypiorku (nie bardzo duże)- 4 łyżki
Majonezu Delikatnego
Winiary-
sól-
pieprz- grubo zmielona
papryka chilliPrzygotowanie:1.
Pieczarki umyj, odstaw na sitku, żeby obeschły, a następnie pokrój w kostkę i lekko
posól. Smaż na suchej patelni, na dużym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż
woda z
pieczarek odparuje. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
chilli, odstaw do wystygnięcia.2.
Jajka obierz i drobno pokrój.
Szczypiorek umyj i również pokrój dosyć drobno.3. Dodaj
jajka i
szczypiorek do wystudzonych
pieczarek (ja mieszam całość na dużej patelni, na której smażyłam
pieczarki, ale możesz równie dobrze zrobić to w misce). Dodaj 4 łyżki
Majonezu Delikatnego, dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli lubisz bardziej "
majonezowe" sałatki, dodaj jeszcze łyżkę.Podoba Ci się? Daj znać w komentarzu lub na Facebooku!
