Wykonanie
Jakoś do tej
pory awokado nie robiło na mnie specjalnego wrażenia, więc kiedy siostra wymyśliła, żeby faszerować nim
jajka, jakoś nie podeszłam do tematu z wielkim entuzjazmem. Pomysł okazał się jednak świetny i po raz pierwszy
mogę powiedzieć, że
awokado naprawdę mi posmakowało. Z
jajkiem i
szczypiorkiem smakuje świetnie :)Oczywiście ważne, żeby całość dobrze (i po swojemu) doprawić
solą i
pieprzem. Możesz też urozmaicić farsz ulubionymi
ziołami, ale najpierw spróbuj wersji podstawowej.Takie
jajka idealnie pasują na świąteczny stół, ale też będą świetną przystawką na imprezie :)Stopień trudności: średnieSkładniki:- 5 jaj ugotowanych na twardo- 1/2
awokado- 1 mała
cebulka- ząbek
czosnku- 2 łyżki posiekanego
szczypiorku- 1 łyżka
soku z limonki (lub
cytryny)- 1 łyżka
majonezu dekoracyjnego
Winiary (lub więcej do uzyskania pożądanej konsystencji)-
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:1.
Jajka wytnij po skosie w "łódeczki" jak na zdjęciu. Mniejszą, górną część drobno posiekaj i przełóż do miseczki. Możesz też ściąć z
jajek kawałeczek od
spodu, aby ładnie stały.2.
Cebulę posiekaj i posyp
solą, odstaw. Połówkę
awokado pokrój w drobną kostkę, polej
sokiem z limonki.3. Wymieszaj ze sobą: posiekane
jajka,
cebulkę,
awokado,
szczypiorek, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek. Wymieszaj z
majonezem i dopraw do smaku
solą i
pieprzem.4. Nałóż farsz na
jajka. Dowolnie udekoruj.