Wykonanie
W muffinkach najlepsze jest to, że można je przygotować ekspresowo, z tego co akurat jest pod ręką, a najdłuższy jest czas samego pieczenia... ok. 20 minut :) Miałam upiec takie z dodatkiem
soku pomarańczowego, ale spełniałam zachcianki siostry (a kobiety w ciąży potrafią
mieć zachcianki), więc zadziałało to na zasadzie:- Ale zrób ciemne.- Ok, a z czym? Mam
orzechy, mogą być?- Noo, mogą być z
orzechami. Ale wiesz co, to może nie dawaj już tej pomarańczy?I tak wyszło, że ostatecznie są po prostu
czekoladowe z orzechami, bez nadzwyczajnych udziwnień :) Na
maślance, bo jest idealna do babeczek :) Z podanych składników przygotujesz 12 standardowej wielkości muffinek.Składniki suche:(szklanka = 200 ml)- 2 szklanki
mąki- 1/2 szklanki
cukru (lub trochę więcej, jeśli lubisz bardzo słodkie)- 2 czubate łyżki
kakao- 1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią- 1 łyżeczka
sody- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki mokre:- 1
jajko- 1 szklanka
maślanki- 1/2 szklanki
olejuDodatkowo:- ok. szklanki mieszanych
orzechów, posiekanych na mniejsze kawałki-
cukier puder do dekoracjiPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.2. W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Następnie wsypujemy suche do mokrych i szybko, krótko mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników. Dodajemy
orzechy, jeszcze raz krótko mieszamy.3. Przekładamy łyżką do wyłożonej papilotkami blaszki do pieczenia muffinek.4. Wstawiamy do piekarnika, po kilku minutach, gdy zaczną rosnąć, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy łącznie 15 - 20 minut (bez termoobiegu). Warto sprawdzić patyczkiem czy są już upieczone w środku :)Smacznego!