Wykonanie
Pierwsze ciasto na blogu w nowym cyklu "Ciasta Świata" - ciambella -
cytrynowe ciasto w kształcie pierścienia, tradycyjnie posypane perlistym
cukrem i jadane maczane w
białym winie. Powstało jednak mnóstwo wariacji na jej temat i dziś możemy np. podać ją polaną
polewą czekoladową i posypać z wierzchu posiekanymi
orzechami.Ale cykle przepisów to nie koniec nowości na blogu - wreszcie przepięłam go na nowy, krótszy adres, który już od dawna czekał, a ja się wiecznie bałam za to zabrać :D I jestem z siebie mega dumna, bo wszystko zrobiłam sama - czytając i podpytując ;) Jeśli zauważysz jakieś błędy koniecznie mnie poinformuj! Od dziś Kraina Tysiąca Smaków dostępna jest pod adresem tysiacsmakow.eu :)Ciambella jest trochę podobna do
cytrynowego ciasta ucieranego czy właśnie do cytrynowej babki. Wilgotna, miękka, z wyczuwalnym aromatem
cytryny. Powinna być przygotowana w formie z kominem (o średnicy 24 cm), której nie mogłam znaleźć, dlatego upiekłam ją w dosyć dużej formie na babkę, używając połowy składników z poniższej listy. Co za tym idzie, nie mogłam posypać jej
cukrem przed pieczeniem, udekorowałam ją więc
cukrem pudrem już po wystygnięciu.Autorką przepisu jest Biedronka w kuchni :)Składniki (w temp. pokojowej):- 200 gramów
masła- 250 gramów
cukru- 5
jajek- 500 gramów
mąki- skórka starta z 1
cytryny- 250 ml
mleka- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- perlisty
cukier do posypania lub
cukier puder do dekoracjiPrzygotowanie:1. Rozpuszczamy w rondelku
masło i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.2.
Jajka ubijamy na puszystą masę z
cukrem przez kilka minut. Dodajemy 1/3
mąki, miksujemy przez minutę, po czym dodajemy jeszcze raz 1/3
mąki i znowu miksujemy.3. Dodajemy rozpuszczone
masło, krótko miksujemy. Dodajemy pozostałą
mąkę,
proszek do pieczenia i
mleko, miksujemy jeszcze przez minutę i przekładamy do tortownicy (spód wykładamy wcześniej papierem do pieczenia). Opcjonalnie: posypujemy perlistym
cukrem.4. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 40 - 45 minut, w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.