Wykonanie

Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo, bardzo pyszne!Użyłam trochę zbyt chudego
mięsa i nie były tak pulchne jakbym chciała, ale mimo wszystko z czystym
sercem mogę polecić je na fantastyczny zielony obiad. :)300g dość tłustego
mięsa mielonego1 duży
brokułok. 1,5 - 2l
bulionu mięsnego (może być z kostki)ok. 30g
żółtego sera2 ząbki
czosnkupół łyżeczki suszonego
tymiankułyżeczka
ostrej papryki w proszkuświeżo mielony
czarny pieprzsólłyżeczka
soku z cytrynyMięso przekładamy do miski.
Brokuł kroimy na połowę.Jedną dzielimy na "drzewka" i gotujemy do miękkości w
bulionie, drugą zaś siekamy jak najdrobniej i wrzucamy do
mięsa, po czym wszystko dobrze ze sobą łączymy.Do masy
mięsno-brokułowej wsypujemy
tymianek oraz
paprykę,
sól i
pieprz do smaku, a także zmiażdżone ząbki
czosnku.Dolewamy także odrobinę (3-4 łyżki)
bulionu i wyrabiamy rękoma, by smaki się połączyły.Można odstawić masę na kilka chwil do lodówki.Po tym czasie lepimy z
mięsa niewielkie pulpety.Gdy druga część
brokuła będzie już miękka, wyjmujemy ją z
bulionu przy pomocy łyżki cedzakowej.Odkładamy do mniejszego garnuszka i miksujemy blenderem na papkę.W
bulionie, w którym się gotował umieszczamy
mięsno-
brokułowe kulki i gotujemy około 20 minut. Jeśli nie zostały one przykryte płynem, należy dolać
wody.Do zmiksowanego
brokuła wlewamy trochę
bulionu (wciąż tego samego ;) ), aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu i podgrzewamy aż zawrze na niedużym ogniu.Doprawiamy go
sokiem z cytryny,
pieprzem oraz jeśli trzeba odrobiną
soli, a pod koniec gotowania dorzucamy
starty ser i porządnie mieszamy.Ja dodałam także łyżkę mrożonego
koperku dla efektu wizualnego. :)Gotowe pulpety podajemy na podgrzanym talerzu, polane obficie sosem i posypane
serem, z ulubionymi dodatkami.Naprawdę pyszności!
