Wykonanie

Pyszny i soczysty!Do tego delikatny i mało wymagający.4 ząbki
czosnku3 łyżki
majeranku1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
pieprzu1 łyżka
soku z cytryny3 łyżki
oleju rzepakowego2
marchewki1
pietruszka1 nieduży
por2 małe
cebulki3 szklanki
bulionu drobiowegoMięso przekrawamy równomiernie na płat.
Majeranek,
sok z cytryny,
olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę
czosnek i pozostałe
przyprawy mieszamy razem dokładnie tworząc marynatę.Przygotowaną pastą nacieramy
mięso z każdej strony, po czym ściśle zwijamy.Dla bezpieczeństwa, można użyć do zawinięcia kuchennego sznurka.Przyprawiony
udziec można odstawić do lodówki na kilka godzin lub pozostawić na przynajmniej godzinę w temperaturze pokojowej.Po tym czasie
mięso podsmażamy z każdej strony na gorącej patelni, do zbrązowienia skórki.Obrane warzywa kroimy w niezbyt grube plastry,
cebule zaś kroimy na ćwiartki.Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię z
mięsem i razem podduszamy przez kilka minut, by przeszły smakiem.Następnie całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy
bulionem.Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika.Zapiekamy
mięso około 20 minut bez przykrycia, po czym zmniejszamy temperaturę i dusimy jeszcze około godzinę w 200 stopniach.
Udziec podajemy pokrojony na plastry, razem z duszonymi warzywami i
sałatką z
buraczków. :)