ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony na patelni.

Schab pieczony na patelni.

nazwa

Wykonanie

Lubię w ten sposób przyrządzać kawałek , dobrego chudego mięska. Idealny na kanapki i z sosem na obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie.
Składniki
kawałek schabu
3 łyżki soli
3 łyżki pieprzu
3 łyżki majeranku
4-5 marchewek
4-5 pasternaku
1 seler naciowy
1 por
5-6 łyżek oleju rzepakowego
2 cebule
1 główka czosnku
Wykonanie
- Sól , pieprz ,majeranek wymieszać . Umyty i wysuszony schab ,włożyć do miski z przyprawami
dokładnie go natrzeć i wklepać przyprawy. Odstawić do lodówki na dobę.
- Na drugi dzień , zalać schab oliwą , ponownie odstawić do lodówki na dwie doby. Od czasu
do czasu przekręcić mięso.
- Umyte warzywa pokroić w grube słupki
To białe to pasternak (nie pietruszka) wspaniały smak ,coś między pietruszką a
marchewka , z dobrze wyczuwalnym zapachem korzennym.
- Na patelnie o grubym dnie ( może być brytfanna) ułożyć warzywa . Na warzywa schab
obsmażony z każdej strony na złoty kolor. Przykryć pokrojoną cebulą i czosnkiem
- Ustawić na małym ogniu , przykryć pokrywka lub garnkiem jak mięso wystaje ponad ścianki
patelni . Piec ok 30 minut ,polewając schab płynem z warzyw . Po tym czasie przekręcić ,
smażyć ok 20 minut .
Czas smażenia zależy od grubości mięsa . Dlatego trzeba sprawdzić ,wykałaczką .
Wbić długą wykałaczkę w środek . Jeśli po wyciągnięciu patyczka nie pojawi się krew ,
mięso jest gotowe
- Upieczony schab zostawić pod przykryciem do wystygnięcia.
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2014/05/schab-pieczony-na-patelni.html