Wykonanie
Lubię w ten sposób przyrządzać kawałek , dobrego chudego
mięska. Idealny na kanapki i z sosem na obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie.

Składnikikawałek
schabu3 łyżki
soli3 łyżki
pieprzu3 łyżki
majeranku4-5
marchewek4-5
pasternaku1
seler naciowy1
por5-6 łyżek
oleju rzepakowego2
cebule1 główka
czosnkuWykonanie-
Sól ,
pieprz ,
majeranek wymieszać . Umyty i wysuszony
schab ,włożyć do miski z
przyprawamidokładnie go natrzeć i wklepać
przyprawy. Odstawić do lodówki na dobę.

- Na drugi dzień , zalać
schab oliwą , ponownie odstawić do lodówki na dwie doby. Od czasudo czasu przekręcić
mięso.

- Umyte warzywa pokroić w grube słupki

To białe to
pasternak (nie
pietruszka) wspaniały smak ,coś
między pietruszką a
marchewka , z dobrze wyczuwalnym zapachem korzennym.- Na patelnie o grubym dnie ( może być brytfanna) ułożyć warzywa . Na warzywa
schabobsmażony z każdej strony na złoty kolor. Przykryć pokrojoną
cebulą i
czosnkiem
- Ustawić na małym ogniu , przykryć pokrywka lub garnkiem jak
mięso wystaje ponad ściankipatelni . Piec ok 30 minut ,polewając
schab płynem z warzyw . Po tym czasie przekręcić ,smażyć ok 20 minut .Czas smażenia zależy od grubości
mięsa . Dlatego trzeba sprawdzić ,wykałaczką .Wbić długą wykałaczkę w środek . Jeśli po wyciągnięciu patyczka nie pojawi się krew ,
mięso jest gotowe

- Upieczony
schab zostawić pod przykryciem do wystygnięcia.