Wykonanie

Uwielbiam ją szczególnie w wykonaniu, oczywiście, mojej babci.Do tej
pory nie robiłam jej sama i muszę przyznać, że z zalewy jestem zadowolona na wskroś!Sama wydedukowałam proporcje i tylko czekam, aż
będę ją zjadać!Zrobiłam na razie dwa słoiki w różnych wariacjach - z
koperkiem i z
marchewką.nieduże
ogórki gruntowezalewa na około dwa litrowe słoiki:700ml
wodypół szklanki
octu spirytusowego6 łyżek
miodu rzepakowego2 płaskie łyżki
cukru2 płaskie łyżki
soli4 łyżki
oleju rzepakowegopłaska łyżeczka
gorczycyZ
wody,
octu,
miodu oraz reszty przypraw robimy zalewę, którą następnie doprowadzamy do wrzenia.Na koniec dolewamy do niej 4 łyżki
oleju i mieszamy.
Ogórki obieramy i kroimy na cieniusieńkie plasterki.Umieszczamy je w słoiku w dość dużej ilości, jednak nie upychamy i wypełniamy słoik zalewą.Jak wspominałam - można do sałatki dodać startą na dużych oczkach/pokrajaną w paseczki świeżą
marchewkę lub posiekany
koperek (lub jedno i drugie).Dodatki nie gryzą się z
miodem, więc polecam wypróbować kilka opcji. :)