ßßß Cookit - przepis na TATAR ZE ŚLEDZIA

TATAR ZE ŚLEDZIA

nazwa

Wykonanie

Tatar ze śledzia to szybka przekąska, czyli przystawka którą można zrobić w 20 minut. Sam tatar jest intensywny w smaku ale i soczysty dzięki dodatkowi ogórka i jabłka. Polecam tatr szczególnie smakoszom śledzików.
SKŁADNIKI :
4 filety śledziowe, solone
1 winne jabłko
1 cebula czerwona
2 ogórki kiszone lub konserwowe
2 jajka ugotowane na twardo
pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE :
Śledzie, ogórki, jabłko, jajka i cebulę kroimy w kostkę. Odrobinę cebuli i plaster jabłka zostawiamy do dekoracji.
Do tatara dodajemy przyprawy, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 1 godzinę do przegryzienia.
Na talerzu układamy plaster jabłka, na to porcję tatara ( trzeba użyć pierścienia dekoracyjnego ) i dekorujemy jajkiem, koperkiem i jabłkiem.
Tatar podajemy z sałatką polaną sosem winegret. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/12/tatar-ze-sledzia.html