Wykonanie
Przedstawiam
śledzie w klasycznej wersji, które szczerze polecam.
Śledzie po cygańsku mają kilka wersji i ciężko było mi znaleźć rzetelne informacje dotyczące tego która wersja jest tą jedyną i prawdziwą. :-) Fakt j est taki, że są na prawdę smaczne. Odpo wiednio słone, odpowiedni o pikantne . Kojarzą mi się głównie ze Świętami i wtedy też najczęściej goszczą na
stole.
500g
filetów śledziowych5
ogórków kiszonych1 duża
cebula czerwona6 łyżek
keczupu3 łyżeczki
musztardy3 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
papryki ostrejpieprz1.
Śledzie moczymy minimum 1 godzinę. Dokładnie osuszamy, kroimy w kwadraty.2.
Ogórki i
cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem ze
śledziami.3. Intensywnie mieszamy ze sobą
keczup,
musztardę,
olej,
paprykę słodką,
paprykę ostra i
pieprz. Wlewamy do
śledzi,
ogórków i
cebuli.4. Wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują na drugi dzień.