Wykonanie
Biszkopt to podstawa udanego i pięknego
tortu. Przepis na to ciasto jest banalnie prosty i stosuję go od lat w mojej kuchni.
Biszkopt wychodzi wysoki i można go pokroić na trzy blaty. Polecam.
SKŁADNIKI : na tortownicę o średnicy 24 cm4 duże
jajka1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki suchego
makuPRZYGOTOWANIE :Całe
jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy
cukier i ubijamy mikserem do uzyskania puszystej,sztywnej piany.Cały czas ubijając dolewamy
olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane
mąki z
proszkiem do pieczenia i
mak.Lekko mieszamy aby składniki się połączyły i wlewamy do wysmarowanej
oliwą i wysypanej
bułką tartą tortownicy.Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170-180 * C, wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.Gdy ciasto pięknie wyrośnie ja po 25 minutach zmniejszam temperaturę do 160 *C. Jednak z doświadczenia wiem że każdy piekarnik piecze inaczej więc nie każdy musi zmniejszać temperaturę, ważne aby
biszkopt zbytnio się nie spiekł.Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków (patyczek musi być suchy po wyjęciu z
biszkoptu) czy ciasto jest gotowe.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Wyciągamy ciasto i kroimy na trzy blaty.