Wykonanie
Kawałki
kurczaka można przygotować na wiele sposobów, skrzydełka to chyba przysmak wielu osób. Sposób przygotowania jest banalnie prosty a panierka po upieczeniu wychodzi chrupiąca i delikatna. Jednak ze względu na kaloryczność dania, przygotowuję je sporadycznie choć za nim przepadam.
SKŁADNIKI :8 dużych skrzydełek
sól,
pieprz, ostra i
słodka papryka do smaku1 szklanka
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajkaolej do głębokiego smażeniaPRZYGOTOWANIE :Skrzydełka myjemy, przecinamy na trzy części ( lotki wyrzucamy ). Mamy teraz około 16 kawałków
mięsa. Ja wkładam je do garnka, zalewam
wodą, dodaję 1/2
kostki rosołowej i gotuję około 15 minut. Podgotowane
mięso daje nam pewność że nie będzie surowe w środku. Jadnak gotowanie można ominąć i od razu smażyć
mięso na głębokim
oleju ale dłużej.
Kurczaka odcedzamy i studzimy, doprawiamy do smaku
przyprawami i pozostawiamy na kilka minut aż najdzie.
Jajka rozbijamy do miseczki, mieszamy,
mąki wsypujemy do drugiego naczynia, dodajemy również
przyprawy opcjonalnie, mieszamy.
Kurczaka panierujemy w
jajku,
mące,
jajku i
mące. Otrzepujemy z nadmiaru
mąki i smażymy w głębokim
oleju kilka minut, aż panierka ładnie się zaróżowi. Odcedzamy, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.Podajemy z frytkami, surówką lub ulubionymi dodatkami.Smacznego.