Wykonanie
W sezonie
truskawkowym zawsze przygotowuje drożdżówki z
truskawkami i kruszonką. Delikatne, pachnące i chrupiące, idealne na śniadanie czy pod wieczorek, domowe najsmacznejsze.
SKŁADNIKI : 7-8 sztuk1 szklanka ciepłego
mleka20 g
drożdży ( używam w kostce )3 łyżki
cukru3 łyżki
oleju1
jajko3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej400 g świeżych
truskawek + kilka
borówek, umytych i oczyszczonychKRUSZONKA :1/2 szklanka
mąki pszennej5 łyżek
cukru50 g zimnego
masłaSkładniki na kruszonkę wyrabiamy palcami w miseczce aż zrobią się grudki. Odkładamy do lodówki do momentu użycia.PRZYGOTOWANIE :
Drożdże mieszamy w
mleku aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy
mąkę i
cukier, następnie wlewamy
mleko z
drożdżami,
olej oraz wbijamy
jajko. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto, ja używam robota kuchennego.Nakrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypując
mąką ponownie zagniatamy i dzielimy na 8 równych części. Formujemy równe bułeczki, lekko je przyklepujemy i robimy w środku wgniecenie. Układamy na natłuszczonej blaszce, na środek każdej układamy po kilka pokrojonych
truskawek(
borówki niekoniecznie ) .Wszystkie drożdżówki posypujemy kruszonką i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.( drożdżówki można posmarować rozmąconym
jajkiem )Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 * C, przez 25 minut. Kiedy ładnie się zarumienią wykładamy z piekarnika i czekamy aż ostygną.Smacznego :)