Wykonanie
Pierś drobiowa nadziewana
brokułami nie jest skomplikowanym daniem, za to ładnie wygląda i jest pysznym urozmaiceniem obiadowym. Podana z warzywami gotowanymi na parze stanowi zdrowy i dietetyczny posiłek.
SKŁADNIKI :3 pojedyncze, spore
piersi z kurczaka1/2
brokuła ugotowanego100 g
sera żółtego, startego na tarce1
jajko2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprz,
tymianek do smakuDODATKOWO :dowolne warzywa gotowane na parzesok z
buraczka do ozdobienia talerzafolia aluminiowa do zawinięcia
mięsaPRZYGOTOWANIE :Ugotowany
brokuł przekładamy do miseczki, dodajemy
jajko,
starty ser czosnek sól i pierz. Mieszamy masę aż
brokuł się rozdrobni na małe kawałki.Piersi nacinamy z
boku, by powstał, przy rozłożeniu szeroki plaster
mięsa dający się nadziać.
Mięso solimy,
pieprzymy, nakładamy do środka po dużej łyżce farszu, przekładamy delikatnie na folię aluminiową i zawijamy nadziane
mięso, lekko je dociskając.Pieczemy w piekarniku lub halogenie, około 30 minut w temperaturze 180 * C.Po wyjęciu,
mięso odwijamy i przekładamy na talerz aby ostygło. Powstały sos zachowujemy do polania warzyw ugotowanych na parze.Roladki
kurczaka przecinamy na dwie połówki, talerz ozdabiamy
sokiem z
buraczka, układamy warzywka,
mięso, polewamy sosem i podajemy. Smacznego.