Surówka z selera to pyszny dodatek do dań mięsnych i obiadów. Przygotowana z jabłkiem w słodko-winnym sosie smakuje rewelacyjnie. Do surówki można dodać orzechy lub namoczone rodzynki ale ja wolę wersję bez tych dodatków. Surówka jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu.SKŁADNIKI :1 duży seler2 średnie, winnejabłka200 ml śmietany 12% lub jogurt naturalny2 łyżeczki cukru1/4 łyżeczki soli1-2 duże łyżki soku z cytryny lub octujabłkowegoSeler i jabłka obieramy, trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, ja używam do tarcia jarzyn robota kuchennego.Śmietanę mieszamy z cukrem, solą i sokiem z cytryny. Wlewamy sos śmietanowy do surówki i dokładnie mieszamy. Tarte jabłka jak nam zdążyły ściemnieć teraz szybko zbieleją a surówka nabierze pięknego, białego koloru. Jest to moja ulubiona surówka, wręcz ją uwielbiam. Jest równie pyszna na drugi dzień.Smacznego.