Wykonanie
Moje dzieci wręcz uwielbiają tak przygotowane kawałki
mięska,do tego frytki,surówka i danie gotowe.Kawałki
mięsa robię bez kości,tak szybciej się pieką a nie spiekają na ciemno,ważne aby kawałki nie były zbyt duże, bo przecież nie chcemy
mieś w środku niedopieczonego
mięsa .Wiele eksperymentowałam z
mięsem kurczaka i to jest sprawdzony,najlepszy przepis na
kurczaka z frytkownicy.Polecam również zamiast
mięsa z udek użyć
piersi kurczaka,należy jednak piec je krócej.
SKŁADNIKI :2 udka pozbawione skóry i kości (można kupić
mięso z podudzi już gotowe)
sól,dowolna
przyprawa do kurczaka,
ostra papryka w proszku1-2
jajka1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
bułki tartejolej do pieczenia ( u mnie frytkownica)PRZYGOTOWANIE :
Mięso z kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na średniej wielkości kawałki,z udka wychodzi około 5 kawałków.Dobrze doprawiamy
mięso i odkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Jajka wbijamy do miseczki,roztrzepujemy i panierujemy na przemian ;
jajko,
maka,
jajko i
bułka tarta.Kawałki układamy na talerzy lub desce.Rozgrzewamy
olej na funkcję pieczenia
kurczaka,wkładamy kawałki i pieczemy 10-12 minut,po tym czasie wyciągamy kawałek i sprawdzamy czy jest dobrze upieczony.
Mięso odcedzamy,układamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.Podajemy z frytkami i surówką.Smacznego.