ßßß Cookit - przepis na BISZKOPT DO TORTÓW Z 4 JAJ

BISZKOPT DO TORTÓW Z 4 JAJ

nazwa

Wykonanie

Pięknie wyrośnięty biszkopt to podstawa wielu ciast z kremami. Przeważnie wysokie biszkopty robi się z sześciu jaj ale ja od wielu lat piekę wysoki biszkopt z czterech jaj. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje a najważniejsze jest dobre ubicie całych jaj. Piekę go przeważnie w formie do tortów o ile to będzie ciasto tortowe, albo w podłużnej, mniejszej formie, również do ciast przekładanych.
SKŁADNIKI : na tortownicę,biszkopt ma wysokość około 4 cm
4 duże jajka (lub 5 małych)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE :
Całe jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej, sztywnej piany.
Cały czas ubijając dolewamy olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Lekko mieszamy aby składniki się wymieszały i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 * C,wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.
Gdy ciasto pięknie wyrośnie ja po 25 minutach zmniejszam temperaturę do 160 *C. Jednak z doświadczenia wiem że każdy piekarnik piecze inaczej więc nie każdy musi zmniejszać temperaturę, ważne aby biszkopt zbytnio się nie spiekł.
Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków (patyczek musi być suchy po wyjęciu z biszkoptu) czy ciasto jest gotowe.
Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wyciągamy ciasto, zimne kroimy na dwie równe części, każda ma 2 cm.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/08/biszkopt-do-tortow-z-czterech-jaj.html