Wykonanie
Domowe
bułki cebulowe,świeże i pachnące pieczoną
cebulką a w dodatku mało skomplikowane w wykonaniu.Przepis z głowy,wprawdzie nigdy nie zapisywałam proporcji ale dzisiaj podaję dokładne składniki na ich wykonanie.

SKŁADNIKI : na 9
bułek4 szklanki
maki pszennej tortowej1 i 1/2 ciepłej
wody
1/4 kostki
drożdży 100 g1 łyżeczka
soli1
jajko4 łyżki
oleju do ciasta1 łyżka
masła naturalnego1
cebula średniej wielkościPRZYGOTOWANIE :
Cebulkę drobno kroimy,podpiekamy na
maśle z odrobiną
soli,jak zmięknie i ładnie się zrumieni przekładamy ją na talerz aby przestygła.Do miski wsypujemy
mąkę,
sól,dodajemy rozbite
jajko,wlewamy
drożdże rozpuszczone w 1/2 szklanki
wody,
olej i resztę
wody.Wyrabiamy gładkie,elastyczne ciasto,na koniec dodajemy przypieczoną
cebulkę i jeszcze raz zagniatamy ciasto.Pozostawiamy je do wyrośnięcia na koło 30 minut.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ręce nacieramy
oliwą i robimy bułeczki,ładnie je formując w ręku(ciasto bardzo się klei dlatego po każdym uformowaniu
bułki należy je ponownie naoliwi ć).Gotowe
bułki pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut .W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 * C.Pieczemy bułeczki 25-30 minut aż ładnie się zrumienią,pod 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 180 * C,dlatego aby
bułki się zbytnio nie spiekły.Pod koniec pieczenia,otwieramy piekarnik i spryskujemy je
wodą,skórka
bułek będzie lśniąca i chrupiąca.
Bułki są pyszne,często zjadane beż żadnych dodatków.Smacznego!
