Śledź po japońsku to bardzo prosta w przygotowaniu sałatka, idealna na przyjęcia a do tego smaczna. Polecam :)SKŁADNIKI:2 opakowania śledzi a-la matias po 250 g5 jajek ugotowanych na twardo1 puszka groszku konserwowego4-6 ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę2 czerwone cebule2-4 łyżki majonezupieprzPRZYGOTOWANIE :Płaty śledziowe odsączamy z oleju, kroimy w kostkę (zostawiamy dwa podłużne płaty do dekoracji).Do miski wrzucamy obrane i pokrojone jajka w dużą kostkę (zostawiamy jedno do dekoracji), dokładamy śledzia, odsączony groszek, dodajemy pokrojoną cebulę i ogórek, majonez, pieprz.Wszystko dokładnie mieszamy.Sałatkę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki.Wykładamy sałatkę na półmisek, dekorujemy pozostałymi filetami śledziowymi, przekrojonym jajkiem i natką pietruszki.Smacznego!